Nasynchronisatie Workshop Lotte Horlings & Nicoline Pouwer

Afgelopen zaterdag heb ik de kans gehad om een geweldige workshop bij te wonen onder leiding van Lotte Horlings en Nicoline Pouwer.
Twee geweldige leuke mensen die al jaren actief zijn in dit mooie vak. Nasynchronisatie is zo leuk om te doen! Veel geleerd van deze twee dames die alle tijd namen om je alles uit te leggen.
De workshop was opgedeeld in 2. In de ochtend hebben we echt gewerkt aan hoe je het best en mooist de bekjes kloppend krijgt met de tekst. Nicoline weet op een leuke, enthousiaste manier het beste uit je te halen en dat is heel fijn. Wat ik zelf heel leuk vond was dat we hele diverse “typetjes” konden doen. Zo hebben we een stukje MyLittlePony gedaan, een boze heks uit 1 van de Barbie films en een stukje LiveAction wat nog weer een vak op zichzelf is.

Omdat mijn stem redelijk hoog en lief is gaat een “My Little Pony” my makkelijker af dan een “boze heks”. Toch is het dan heel leuk om daar mee te gaan spelen. Hoe kan je wat lager in je stem gaan zitten, je zelf de boze heks gaat zijn. Echt in dit personage kruipen. Het is veel meer dan “even een stemmetje doen”, wat me nog wel vaak gevraagd wordt. Live Action nasynchronisatie is nog weer een tikkie anders. Live Action wil zeggen dat het echte mensen zijn (vaak engels) die voorzien moeten worden van een Nederlandse stem. Maar om dat kloppend te krijgen moet je vaak sneller praten. Kijk maar eens zonder geluid naar een Amerikaanse serie, hun mimiek, mondbeweging is op sommige vlakken heel anders dan bij ons. Dus als je daar een stem achter moet zetten, kan dat nog wel eens lastig zijn. Maar toch vond ik dit erg leuk om te doen, en ging het voor mijn gevoel best goed.

Na de lunch zijn we uitgebreid gaan werken aan een demo met Lotte. Dit weer aan de hand van tekenfilms. Maar dan meer lettend op de “performance” die je neerzet. Niet zozeer dat het moet kloppen met de bekjes. (In een studio omgeving zou dit dan ook moeten kloppen, en dat zegt ze er duidelijk bij). Ook bij deze workshop hebben we een stuk tekenfilm en een stuk live action gedaan. Lotte werkt ook heel fijn, lekker direct en weet ook het beste uit je te halen. Het leuke aan zowel Nicoline als Lotte is dat ze allebei ook aangeven wanneer het een echt typetje wordt en dus niet meer geloofwaardig is. Daar leer je het meest van.

Dus ja, al met al een hele geslaagde dag! In de ochtend rond 7 uur van huis gegaan en ’s avonds rond 8 uur thuis. Maar het was het zo waard!
De demo die hier uit voort gekomen is kun je vinden onder het kopje Luister mijn demo!